FORMACIÓ DE PARES

01/03/2017

El passat dia 20 de febrer van venir els mossos d’esquadra a fer la xerrada pels pares sobre navegar per la xarxa d’una manera segura. L’accés a les xarxes socials virtuals per part dels nens/es cada vegada és fa a una edat més prematura tot i està prohibit. No somc conscients que és una virtualització d’una realitat en la que hi tenen accés molts usuaris i on es publica i córrer molta informació. És fàcil penjar qualsevol cosa personal i intima i impossible fer-ho desaparèixer de la xarxa.

I la manera més fàcil d’accedir-hi és a través del mòbil. Prolifera l’ús dels smartphones entre els menors perquè els pares i mares veuen el telèfon mòbil com una manera de tenir localitzats i segurs als seus fills i filles, però el que se’ls dóna no és un mòbil sinó una eina per accedir a internet, per estar localitzats per tothom i poder entrar en contacte amb tot un món que no són capaços de gestionar. I aquest és el mal, donar quelcom amb el que poder fer mal i fer-se mal: l’smartphone. Els Mossos d’Esquadra recomanen que si se’ls vol donar un mòbil abans dels 18 anys, que aquest no es pugui connectar a internet.

L’accés a aquest món virtual és causa de conflictes perquè el nostre dia a dia es magnifica. L’assetjament és ciberassatjament, una foto al vestuari pot convertir-se en motiu de sexting (exposició de la intimitat a la xarxa i xantatge) o el groming (adults que es fan passar per companys i que van entrant en la vida del menor obligant-lo a fer coses que no li pertoquen).

Hem de ser molt conscients que l’us de watshapp és a partir dels 16 anys, el d’Instagram i Tuenti dels 18, etc… i que els responsables del mal ús o del mal que li puguin fer als nostres fills i filles és del titular major d’edat que ha cedit l’smartphone.